Zlatibor

Hotel Club A
Kraljevi Konaci

Zlatibor je po mnogima najlepša planina Srbije. Ova blago zatalasana visoravan prostire se na 1000 kvadratnih kilometara, na prosečnoj nadmorskoj visini od 1000 m. Izuzetna lepota, prijatna lekovita klima, prostrani proplanci i bujni pašnjaci, čine samo deo idiličnog, tipično zlatiborskog pejsaža. To je jedinstven lokalitet, nad kojim se susreću kontinentalna i mediteranska klima.Udaljen je 230 km od Beograda, a 300 km od Novog Sada, baš koliko i do Jadranskog mora. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka primorju, direktne autobuske linije su uspostavljene sa Novim Sadom, Beogradom, Nišom itd.

Preko Zlatibora, prolazi železnička pruga Beograd – Bar, tako da je moguće vozom doći do Užica, a odatle do Turističkog centra Zlatibor za pola sata lokalnim autobusom. Dobra povezanost sa ostatkom Srbije, Bosnom, Crnom Gorom, sve bolja i savremenija saobraćajna mreža i infrastruktura, čine ovu planinu lepoticu, na zapadu Srbije, sve poželjnijom i za strance. Otvoren je i deo auto puta od Ljiga ka Preljini kod Čačka i svakako će vočnju do Zlatibora učiniti bržom i prijatnijom.

Ovde je mikro klima izuzetna – ima veliki broj sunčanih dana u toku godine (više od 200), a “ruža vetrova” se rascvetava, upravo nad Zlatiborom.

Blizina planine Tare, zatim Mokre Gore i Drven grada Emira Kusturice, kao i blizina Višegrada i u njemu Andrić grada, čine da Zlatibor bude izuzetno atraktivna turistička destinacija.

Ponuda smeštaja

Po predanju, iz nekoliko verzija, veruje se da je Zlatibor dobio ime po: (izvor TOZ)

  1.  po belim borovima sa žutom četinom, boje starog zlata. Latinsko ime te vrste bora je Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica.
  2. meštani su koristili drvo bora kao građu, te od njega pravili katran i luč, koji su prodavali širom regiona, te je za njih bor bio zlata vredan.
  3.  pašnjacima koji su u jesen žute boje, boje zlata.