Uranopolis

uranopolis
uranopolis-2
uranopolis-3
atos

Uranopolis (Nebeski grad) – Atos, Halkidiki

Uranopolis ili na grčkom “nebeski grad” je lepi mali gradić na Atosu ili Svetoj Gori trećem prstu poluostrva Halkidiki. Ovo je mesto sa zapadne strane Atosa. Odatle, od gradića Uranopolisa pa nadalje je Sveta Gora, mesto najznačajnih pravoslavnih manastira gde je našao mesto i naš Hilandar. Gradić na granici moderne, svetovne teritorije i Svete Gore. Odatle i sam naziv “Nebeski grad”.

Uranopolis je živopisno mesto. Iz njegove luke isplovlajvaju svi brodići kojima se obilazi Sveta Gora ali i brodići kojima se može stići do luke Dafni i Jovaica na Svetoj Gori. Doduše taj deo pristajanja dozvoljen je samo muškarcima. Što se tiče plaža i ponuda smeštaja. Ovaj gradic daje svojim gostima prelepe vile i hotele. Hotelski smeštaj je uglavnom izmešten iz samog gradića dok se apartmanski nalazi u mestu.

Na samom ulasku na treći prst Halkidikija, nailazimo na hotel Alexandros palace od koga na malom razmaku su smešteni i drugi hoteli kategorisani sa 2-5 *. Mesto nudi različite vrste zabave i smeštaja. Ovde zadovoljstvo mogu pronaći i najprobirljiviji turisti. Mladi imaju veliki izbor kafeterija, klubova i diskoteka dok starije generacije imaju veliki broj ribljih restorana, taverni…  Za porodice sa decom ima i zabavnih parkića za decu.

Ponuda smeštaja

Na trećem prstu poluostrva Halkidiki nalazi se Atos ili poznatiji pod imenom Sveta Gora. Ovo je jedinstvena u svetu pravoslavna monaška republika  koja ima površinu od 390 km2 i broji preko 2000 monaha u 20 manastira, 12 skitova i mnogobrojnih monaških kelija. Administrativni centar je Kareja sa središtem guvernera kao predstavnika vlasti, dok je duhovno pod direktnom juridistrikcijom Vaseljenskog patrijarha iz Carigrada, današnji Istanbul, nekada Konstantinopolj. Na Svetu Goru pristup je dozvoljen samo odraslim muškarcima, dok je ženama zabranjen.

Da bi se došlo na Atos – Svetu Goru potrebno je prethodno srediti neophodnu dokumentaciju tj. izvaditi vizu za posetu Svetoj Gori. Atos – Sveta Gora je zvanično osnovana kao monaška zajednica 963 godine. Najveći broj monaha dolazi iz pravoslavnih zemalja Rusije, Grčke, Bugarske, Rumunije i Srbije. Monasi poštuju manastirska pravila koja su propisana tipikom. Vreme provode u službi, molitvi i poslušanjima – radnim obavezama. Hrane se dva puta dnevno a posnih dana ima 159 godišnje. Trpeza je uglavnom od proizvoda koji monasi proizvedu na manastirskim imanjima a meso se ne jede. Srpski manastir Hilandar osnovali su u 12. veku Stefan Nemanja, srpski župan i njegov sin Rastko Nemanjić – Sveti Sava. Manastir je teško stradao u velikom požaru 2004. godin. i toku je njegova obnova.

Do Svete Gore moguće je doći jedino brodskim prevozom koji kreće iz dve luke: Jerisos i Uranopuli. Da bi ste se ukrcali na brod morate imati validnu vizu Svete Gore.