Parga

parga

Parga se nalazi na zapadu Grčke, na obali Jonskog mora.

Parga je slikovit, tradicionalni gradić koji odiše posebnim šarmom, a svojim izgledom i duhom podseća na stara mediteranska mesta. Parga je smeštena u malom zalivu na padini, okružena visokim planinama, sa bujnom vegetacijom i maslinjacima. Raskrsnica istoka i zapada, kao i jak uticaj zapadnih civilizacija i kultura ostavili su raskošno kulturno istorijsko nasleđe: tri tvrđave iz različitih perioda, Mikenski grob, Manastir Vlaheron, crkvu Svetog Sostisa…

Za turiste je veoma zanimljiva tvrđava iznad samog mesta sa koje se pruža prelep pogled na zaliv i more. Pargu karakteriše i raznolikost plaža, duge peščane, kao i male mirne uvale do kojih se stiže jedino čamcem, romantične uske uličice, mnoštvo taverni, restorana i kafića, ljubazni i gostoprimljivi domaćini, uzbudljiv noćni provod, niz festivala, avanture i sportovi na vodi. Duh ovog grada je živahan i moderan sa tragovima tradicionalnog. Naspram Parge nalaze se ostrva Krf, Paksos i Antipaksos koje možete posetiti u okviru organizovanih izleta.

Tvrđava u Pargi

Ovo utvrđenje se nalazi na vrhu brda iznad Parge i korišćeno je za odbranu od neprijatelja sa kopna i sa mora. Utvrđenje datira iz 11 veka, i uglavnom je služilo lokalnom stanovništvu da se zaštite od gusara i turaka. Tvrdjava je više puta je rušena i obnovljena. Izvan zamka je bilo postavljeno 8 kula koje su bile u funkciji odbrane. Unutar zidina utvrđena je nekada bilo čak 400 kuća.
Tvrđava Parga je posle dva uništenja obnovljena od strane Mlečana 1792. Zahvajujući svom prirodnom utvrđenju i njenom savršenom dizajnu, tvrđava je ostala neosvojiva sve do 1819 i napada Ali Paše. Nakon prodaje Parge turcima, Ali Paša je ojačao tvđavu još više, gde je postavio svoj harem i amam na vrhu utvrđenja. Na taj način je reorganizovao unutrašnjost utvrđenja.
Na ulazu u tvrđavu možete videti krilatog lava Agios Markos. Postoje razne odaje, bastioni, tajni prolaz do mora, kasarna, skladište, ostaci kuća.. Ako se popnete na tvrđavu imaćete prelep pogled na Pargu, more i prelepo ostrvo Svete Bogorodice. Utvrđenje je okruženo borovom šumom.

Ponuda smeštaja