Nea Vrasna

Nea Vrasna

Nea Vrasna pripada regiji Svetog Đorđa i zajedno sa mestima Stavros, Vrsna, Nea Vrasna, Asprovalta i Orfinio, čini jedan veliki turistički centar koji se i svake godien sve više i više gradi i razvija. Nea Vrasna je u potpunosti danas posvećena turizmu. Veliki broj kuća i hotela svake godine turistima pružaju mogućnost smeštaja i odmora na predivnoj i širokoj plaži.

Današnje letovalište Nea Vrasna je na oko 70 km od Soluna i Kavale, između Asprovalte (500 m), i Stavrosa (6 km) sa kojima je povezana širokom peščanom plažom nagrađivanom „plavom zastavom“ Evropske unije i Mediterana, kao i predivnim popločanim i uređenim korzom uz zaliv. Nea Vrasna ima lepo sređeno šetaliste, dužine oko 2km, dosta restorančića i kafića, fontane, puno sadržaja za decu i uglavnom je sve prilagođeno porodičnom odmoru. U letovalištu se nalaze supermarketi Masutis i Discount market, a u blizini mesta nalazi se i LIDL.

Studija i apartmani

U podnožiju planine Kerdilija, koja je oko 1000 metara nadmorske visine nalazi se malo mesto Vrasna. Vremenom su se meštani polako spustili na obalu Egejskog mora i na samo 2 kilometara od Vrasne, nastala su popularna letovališta Vrasna Beach (Vrasna Paralija) i Nea Vrasna. Legenda kaže da je Vrasna dobila ime po vojskovođi Vrasidasu, koji je na tom prostoru osnovao vojni logor, pre čuvenog sukoba sa Atinjanima kod Amfipolisa. Logor se nalazio na čuvenom vojnom rimskom drumu “Via Ignatia” koja je spajala Jadransko more sa Konstantinopolisom tj. Carigradom ili ti današnjim Istanbulom. Vrasna i danas leži na tom delu kuda je i prolazio taj čuveni drum.

Blizina Asprovalte i Stavrosa omogućava odličan izbor noćnih klubova, diskoteka, taverni, ali i mogućnost dobrog shopping-a. Solun je udaljen na samo sat vremena vožnje, kao i aqua park “Waterland” kome se podjednako raduju i deca i odrasli. Jedan od najlepših gradova Egejskog mora, Kavala, nalazi se na samo 80km od Nea Vrasne i povezana je novim auto putem, te se veoma brzo i lako stiže do nje. Blizina Svete Gore, omogućava Vam nezaboravne trenutke provedene na krstarenju zapadnom ili istočnom obalom Atosa i priliku da sa samo 500m udaljenosti od obale uživate u lepoti srednjovekovnih manastira. Za ljubitelje živopisnog pejzaža i istraživanja pravi izbor je tradicionalno naselje Vrasna i novo naselje Nea Vrasna. Privućiće Vas dolina “Makedonskih Tempa”, prolaz Rentine sa rekom Riheio i prelepim pogledom od manastira Sveti Đorđe. Zabavu možete pronaći i u brojnim kafeima, a specijalitete grčke kuhinje u dobro poznatim tavernama i restoranima. Nea Vrasna je letovalište u kome se porodice sa decom i penzioneri najbolje osećaju. Gradić je mali i miran, idiličan za opušten i ležeran odmor bez prevelike gužve i buke.

U azurno plavim vodama mora i na divnim plažama sa sitnim peskom, svako od Vas može uživati i vreme upotpuniti raznim sportovima na vodi. Skijanje na vodi, surfing, vožnja bicikala, kanua ili padobrana, odbojka na plaži i tennis, pruziće Vam utisak osvajanja svih ovih lepota. Svakako obiđite i crkvu Svetog Đorđa gde se čuva ikona ovog sveca doneta još u XVI – XVII veku, Stagiru, rodno mesto antičkog filozofa Aristotela, antički grad Filipi, Ouranoupolis, prirodnu pećinu Drakotripa…