Nea Moudania

Nea Moudania letovanje 2017

Nea Moudania se nalazi na samom početku poluostrva Kasandra. Nea Moudania je udaljena 30-ak kilometara istočno od Poligirosa, administrativnog centra Halkidikija, i 60 km od Soluna. 1923 godine bežeći od progona turaka, grčke izbeglice su se nastanile na ovom predelu i osnovali ovaj gradić. Danas Nea Moudania predstavlja kulturni i trgovački centar cele regije, i važno je mesto u turističkoj ponudi Halkidikija.

Za ovo naselje Nea Moudania (Nea Mudanja), može se reći da predstavlja, odnosno da je naslednik naselja sa imenom Moudaniasa u Maloj Aziji, lepog i bogatog gradića, u kome je cvetala trgovina. Stanovnici te stzare Moudanje u Maloj Aziji, silom su proterani od strane Turaka, izgubivši sve što su stvorili, te su bili prinuđeni da nakon egzodusa, da na novom mestu ponovo grade svoj dom i da ponovo stvaraju. Sa sobom su poneli izuzetnu snagu i od novog grada, na današenjem prostoru gde se nalazi  naprave novi trgovački gradić. Osnovne delatnosti su ribarstvo, poljoprivreda i trgovina. Do 1978 u Nea Mudanji je postojala i radionica za pravljenje svile od svilenih buba, koja je bila nastavak tradicije koju su poneli sa sobom iz male Azije. Danas se većina žitelja bavi uslugama u oblasti turizma i može se reći da je ostalo od poljoprivredne proizvodnje samo još proivodnja maslina i maslinovog ulja.

Nea Moudania je danas najdinamičniji  grad zapadnog Halkidikija  i razvijen turistički centar. Sredinom jula se u Nea Moudanji održava festival sardina, koji spaja prošlost i sadašnjost, bogat manifestacijama, sa mnogo razonode, uz mnogo vina i ribljih specijaliteta. U Nea Mudanji se nalazi i nekoliko velikih lanaca super marketa kao što su: Carfour, Lidl, Masoutis kao i mega market dečijih igračaka i stvari JUMBO.

Nea Moudania letovanje 2017

Ponuda smeštaja