Nea Flogita

Nea Flogita
Nea Flogita 2

Nea Flogita

NEA FLOGITA je malo lepo mesto, udaljenosti na samo 50 km od Soluna. Nalazi se između Nea Plaje i Dionisiosa, sa kojima je povezana i koji se mogu posetiti i u večernjoj šetnji. Obalu Nea Flogte, zapljuskuje Egejsko more i talasi solunskog zaliva. Prelepa i velika peščana plaža odlikuje obalu Nea Flogite, a u samoj Nea Flogiti se nalazi lep park sa fontanama, kao i trg sa kafićima i tavernama.

Nea Flogita poseduje jednu od najlepših plaža u Grčkoj sa predivnim pogledom na planinu Olimp i zalazak sunca. Takođe u mestu Nea Flogita se nalaze i parkići za decu, očuvana priroda u okolini, a u daljini nazire se grad Solun. U poslednjih desetak godina Nea Flogita postala je pravo mondensko mesto, omiljeno kod svih i može se pohvaliti velikim brojem mesta za izlazak.  U Nea Flogiti se nalaze ambulanta, apoteka, pošta, pijaca, veliki broj prodavnica i supermarketa, pekara, hotela, vila i apartmana, restorana, taverni, kafića, barova, picerija, ekskluzivnih radnji i zlatara, renta car agencije. Na plaži se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke.

Nea Flogita se nalazi na oko 7 kilometara udaljenosti od Nea Mudanje, koja je kao veće mesto i mala luka interesanto za obilazak u večernjim satima. U Nea Mudanji se nalaze i veći super marketi od kojih je prisutan i Lidl.  Nea Flogita ima odličnu saobraćajnu povezanost sa ostalim mestima i praktično je kapija Halkidikija jer je na početku račvanja puteva za Kasandru, Sitoniju i Atos. Autobuske linije lokalnog saobraćaja su naročito leti veoma česte ka Solunu i Halkidikiju.

Ponuda smeštaja

Naselje je nastalo 1923 kada su ga iz temelja podigli doseljenici ili tačnije grčke izbeglice iz Kapadokije – današnja Turska. Žitelji Nea Flogite njih oko 1500 kao i žitelji okolnih mesta proizvode voće, povrće, med i masline, te tradicionalna domaća pića ouzo, ciporo i vino koje možete pazariti na lokalnoj pijaci. Naravno sve više se bave turizmom i svake godine se povaćava izgradnja vila i hotela i samim tim i prihodi od turizma se uvećavaju.