Leptokarija

Leptokarija Olimpska regija

Leptokarija je tipičan turistički gradić koga zapljuskuje Egejsko more, nalazi se u podnožiju planine Olimp, uz auto put koji se pruža od Soluna do Atine. Nalazi se 90 kilometara jugo-zapadno od Soluna. Naziv naselja u prevodu znači “mali lešnici”. U antičko vreme oblast oko Leptokarije je bila druga po važnosti u tadašnjoj Makedoniji, odmah iza Solunske regije. Potom je bila pod Rimskom vlašću, a naravno i kasnije pod vlašću Vizantijskog carstva, dok kasnije kroz istoriju deli sudbinu svih okolnih teritorija i pada pod Osmanlijsku Tursku vlast. Tek 1913 god. Grčka ponovo u svoje okrilje uzima Leptokariju.

Nakon II svetskog rata ovde počinje intenzivni razvoj turizma zahvaljujući blizini dva velika turistička centra Paralije i Olympic beach-a, kao i grada Katerini, što je takođe pomoglo i turističkom razvoju Leptokarije. Atraktivnosti doprinosi i dobra infrastruktura, mnoštvo novih smeštajnih objekata.

Studija i apartmani

Hoteli

Oblast Leptokarija Olimpska regija karakteriše sudar kontinentalne i mediteranske klime, kristalno čisto i toplo more kao i prijatnei noći, tako da omogućuje gostima svih generacija dobre uslove za odmor. Ponudu upotpunjuje mnoštvo taverni, barova, kafića, diskoteka, prodavnica, marketa, rent-a-car agencija, trgovačko – pešačka zona, pošta, šetališta sa bezbroj sadržaja, prodavnica suvenira, nakita, krzna… Atraktivni su izleti do Olimpa, mesta Dion, Litohoro, može se i do Meteora, kao i do Soluna i Atine. U odnosu na druga mesta u ovoj oblasti, cene u marketima i prodavnicama, kao i ugostiteljske usluge su nešto niže.

Kod nas Leptokarija je poznata kao porodično letovalište. Leptokarija nudi veliki izbor studija, apartmana i duplex-a, pogodnih za smeštaj svih profila turista. Od parova, porodica pa se do većih grupa. Pored smeštajnih kapaciteta na prvoj liniji od mora, koji su razumljivo malo skuplji, takodje apartmana ima i u centru mesta. Takođe Leptokarija ima i hotele po pristupačnim cenama.

Kako doći do Leptokarie?
Do Leptokarije se stiže auto-putem E75, svega oko 690 km od Beograda, tako da ima manje od 10h vožnje sa usputnim zadržavanjima. Nakon Soluna potrebno je da pratite putokaze za Katerini i smer ka Atini.. Nakon što se prođe Katerini, nastavlja se dalje ka Atini. Leptokarija se nalazi na 30km, ili oko pola sata vožnje od Katerinija. Sa modernog auto puta isključujete se baš kod Leptokarije.