Krit

Krit-Grčka ostrva,Letovanje

Krit najveće grčko ostrvo i predstavlja kolevku civilizacije.Ovde je nastala Minojska civilizacija prva razvijena civilzacija zapadnog sveta.Krit ima dužinu od 250 km i spravom ga još zovu malim krit ostrvokontinentom.Po legendi ovde je rođen Zevs u pećini Diktaion Antron.Ovo ostrvo je obići za desetak dana, a da pri tom stignete i da se kupate na svim plažama koje ovo ostrvo čini jedinstvenim.Ostrvo ima preko 300 sunčanih dana i svrstava se u najsunčanija ostrva.Ovde sezona traje od aprila do novembra tako da predstavlja raj za hedoniste koji uživaju u svakom sunčanom danu. Sa ovog planinskog ostrva se uzdižu čak tri velika planinska masiva: Lefka Ori, Lasitiotika Vuna i Ori Sitija. Krit spada u jedno od najlepših grčkih ostrva. Predeli variraju od ogolelih litica do bujnih planinskih šuma i rajskih peščanih plaža.Ostrvo je poznato  po proizvodnji vina, maslinovog ulja, suvog i svežeg grožđa, pomorandži, a u poslednje vreme i krastavca i paradajza. Masline se ovde gaje preko 4.000 godina, a svaki stanovnik Krita potroši 20 do 30 litara maslinovog ulja godišnje. Blagotvorno dejstvo tog ulja na organizam dokazuju i stogodišnjaci koji ovde uopšte nisu retkost. Kritsko maslinovo ulje smatra se najboljim na svetu.

Ostrvo je dugačko 260 kilometara i široko od 12 do 60 kilometara, dok mu je obala duga 1.050 km. Proteže na 8.336 km2 i ima blizu 630.000 stanovnika. Krit je udaljen od Beograda 1.330 km, a avionom se stiže za dva sata.Prelepe plaže i lepo vreme su glavni adut Krita. Plaža ima maltene na svakom koraku. Nikada nisu daleko, a ima ih raznih, za različite ukuse.
Krit preporučujemo svim kategorijama turista.Ovo ostrvo se nalazi u prvoj grupi destinacija koje su obavezne da se vide i upoznaju

Ponuda smeštaja