Atos letovanje

Atos letovanje
Atos 3
Hotel Xsenia - Uranopolis, Atos, Halkidiki

Atos letovanje – Halkidiki

Na trećem prstu poluostrva Halkidiki nalazi se Atos ili poznatiji pod imenom Sveta Gora. Ovo je jedinstvena u svetu pravoslavna monaška republika,  koja ima površinu od 390 km2 i broji preko 2000 monaha u 20 manastira, 12 skitova i mnogobrojnih monaških kelija. Administrativni centar je Kareja sa središtem guvernera kao predstavnika vlasti dok je duhovno pod direktnom juridistrikcijom Vaseljenskog patrijarha iz Carigrada. Na Svetu Goru pristup je dozvoljen samo odraslim muškarcima dok je ženama zabranjen.

Ipak, severni deo prsta Atos je vremenom izrastao u prepoznatljivu turističku destinaciju, obzirom da se taj deo teritorije nalazi na teritoriji Republike Grčke, a ne na teritoriji monaške zajednice Svete Gore. Izgrađen je veliki broj hotela i vila i svake godine se sve više i više razvija turisička ponuda. Poznata turistička mesta su Jerisos, Uranopolis (Ouranpoulis), Nea Roda i malo ostrvo Amuljani. A od poznatijih hotela izdvajamo: Aristoteles Resort & Spa, Teoksenija hotel, Akratos hotel, Akti Uranopuli, Atorama hotel, Amuljani hotel, Eagles Palace hotel, Makedonia hotel i drugi… Atos letovanje na njemu nudi idealan odmor.

Da bi se došlo na Atos – Svetu Goru potrebno je prethodno srediti neophodnu dokumentaciju tj.izvaditi vizu za posetu Svetoj Gori. Atos – Sveta Gora je zvanično osnovana kao monaška zajednica 963 godine. Najveći broj monaha dolazi iz pravoslavnih zemalja Rusije, Grčke, Bugarske, Rumunije i Srbije. Monasi poštuju manastirska pravila koja su propisana tipikom. Vreme provode u službi, molitvi i poslušanjima – radnim obavezama. Hrane se dva puta dnevno, a posnih dana ima 159 godišnje. Trpeza je uglavnom od proizvoda koji monasi proizvedu na manastirskim imanjima a meso se ne jede. Srpski manastir Hilandar osnovali su u 12. veku Stefan Nemanja, srpski župan i njegov sin Rastko Nemanjić – Sveti Sava. Manastir je teško stradao u velikom požaru 2004. godine i toku je njegova obnova.

Do Svete Gore moguće je doći jedino brodskim prevozom koji kreće iz dve luke: Jerisos i Uranopolis. Da bi ste se ukrcali na brod morate imati validnu vizu Svete Gore.