Asprovalta apartmani

asprovalta
asprovalta-setaliste
asprovalta-zaliv-strimonikos

Asprovalta

Asprovalta apartmani-je popularno letovalište severne obale Egejskog mora i pripada regiji koja nosi naziv Sveti Đorđe i deo je oblasti u Grčkoj poznatoj kao Istočna Makedonija i Trakija. Asprovalta je udaljena od Soluna 80 kilometara, te zbog blizine Soluna, pripada Solunskoj regiji. Obalu Asprovalte zapljuskuju talasi zaliva Strimonikos (Strumički). Asprovalta se nalazi nedaleko od gradića Stavros (“Krst” na grčkom) koji je takođe popularan kod tursista, koji dolaze iz Srbije i Mađarske itd. Pored Asprovalte se nalaze i popularna letovališta Vrasna Paralia (plaža) i Nea Vrasna i malo dalje prema zapadu kada se krene ka Kavali i mesto Orfinio.

Asprovalta je kombinacija svega što Grčka može ponuditi svakom turisti i posetiocu: prelepe plaže, kristalno čisto more, planine, jezero, bogato zelenilo, magičan pogled i mnoga arheološka i istorijska nalazišta. Mesto odlikuje lepa peščana plaža, park, šetalište, lepe i sređene ulice i naravno crkva Svetog Đorđa. Meštani se isključivo bave turizmom i trgovinom na malo obzirom da je mesto na samoj obali mora i privlači svake godine sve više turista. Do Asprovalte se brzo stiže, modernim auto-putem od Soluna ka Kavali, za manje od sat vremena vožnje.

Asprovalta je okružena predivnim predelima i planinama. Istočno od Asprovalte je planina Pangeo sa najvišim vrhom od 2.000 metara, na zapadu je planina Stratoni, a na severu planina Kerdilio. Južno od Asprovalte, duž obale preko Stavrosa, nalazi se i poluostrvo Halkidiki. Na tom pravcu, na oko 100-ak kilometara se nalazi i planina Atos (2012 metara nadmorske visine), na trećem prstu Halkidikija. Baš zbog takvog geografskog položaja, smatra se da ima idealnu klimu pogodnu za boravak turista. A mešavina mediteransko – kontinentalne klime prija i osobama sa bronhitisom i astmom. Obala ovog modernog turističkog gradića godinama je nagradjivana plavom zastavom evropske unije. Savršeno sredjena plaža i usluga u samom gradu, zabava i smeštaj u brižljivo izabranim vilama, kulturne manifestacije koje organizuju meštani, privućiće i one najprobirljivije. Meštani ovog regiona gosotljubivo i otvorenog srca dočekuju svakog posetioca. Vernost tradiciji očigledna je u svakodnevnom životu, poslu, igri, pesmi, a mnogo više o njihovoj istoriji možete saznati obilaskom Narodnog muzeja Asprovalte. U Asprovalti postoji i mini zoo vrt.

Dok ste ovde, ne zaobidjite Stagiru, rodno mesto antičkog filozofa Aristotela, antički grad Filipi i Amfipoli, Ouranoupolis, Solun…U Strumičkom zalivu postoji još štošta interesantno za turiste. Među tim mestima je pećina Alistrati, kanjon reke Angitis, a u blizini su i prelepe šume Halkidikija. Selo Olimpijada se nalazi na 17 km od Asprovalte. Na ovom putu se nalaze ruševine Aristotelove kuće koja se nalazi na vrhu jednog brda, sa kojeg se pruža izuzetan pogled na more.

Asprovalta apartmani – plaža

Asprovalta plaža je godinama nagrađivana plavom zastavicom, kao priznanje za čistoću mora i plaže. Plaža je dugačka 3 kilometara, a na nekim mestima je široka i preko 200 metara. Asprovalta plaža Vam daje veoma prijatan osećaj, da se nalazite na privatnoj plaži, i da je beskrajno plavo more samo Vaše. Na samoj plaži retko kada da ima gužve, a sadržaja ima dosta, tako da se tu nalaze od barova na plaži do svih vrsta sportova na vodi.

Kako stići do Asprovalte?

Od Soluna vozite novim autoputem Egnatia, putem kojim se stiže do ostrva Tasos, preko Kavale i Keramotija. Odvajate se na skretanju za Asprovalta, Stavros. Nakon isključenja sa autoputa imate jos oko jedan kilometar do Asprovalte.

Ponuda smeštaja