Agia Triada

Agia Triada (Sveta Trojica na grčkom)

je mesto 20 ak kilometara od Soluna. Može se reći da je predgrađe Soluna. Celom dužinom mesta Agia Triada pruža se lepa plaža, dugačka nekoliko kilometara. Do Soluna se stiže lako i brzo i to redovnom linijom gradskog autobusa. Agia Triada prostire se na istočnoj obali Solunskog zaliva i prirodni je nastavak naselja Perea i Nei Epivates sa kojima je spojena popločanim obalskim šetalištem.

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, blizini Halkidikija i Soluna, Agia Tzriada privlači turiste iz jugoistočne Evrope i severne Grčke. Osnovali su je 1922 godine doseljenici iz mesta Ikonomia (Oikonomio) iz Istočne Trakije. Meštani se pretežno bave ribolovom, turizmom i obrađivanjem vrtova i voćnjaka.

Na plaži Agia Triade postoji sve što je potrebno za prijatan odmor: ležaljke, suncobrani, kabine za presvlačenje, tereni za odbojku, dečija igrališta i bezbroj taverni, restorana i barova. Plaža je većim delom peščana sa plitkim i postepenim ulaskom u vodu. More je izuzetno čisto i leti veoma topla. Neki delovi Agia Triade su posebno interesantni u večernjim časovima kada sve oživi i kada se meštanima pridruže i mnogobrojni gosti.

Iz Agia Triade se pruža pogled ka zapadnoj strani solunskog zaliva i pogled puca pravo na magičnu planinu Olimp i kada su vedri i kristalno čisti dani i nebo, čaroban pogled na mitsku planinu Olimp očaraće svakog turistu.